Zo houd je geld over // minimalisme & financiën

Bijgewerkt: mrt 3

We leven in een wereld waarin wij iedere dag geld uitgeven. We vinden vanalles leuk, kopen dit en leggen het vervolgens in een hoekje neer. Consumeren is een welbekend woord in onze maatschappij. Hierdoor houden we niet alleen weinig geld over. De wereld wordt er ook niet beter van. In tegendeel: het maakt onze wereld helemaal kapot.Wij kunnen in Nederland heel goedkoop winkelen. We kunnen zelfs shirts scoren voor €5,-. Dit betekent dat de makers van het shirt weinig tot geen geld eraan verdienen. Des te meer wij daarvan kopen, des te slechter de economie verdeeld wordt over de wereld.


Ik ben me ervan bewust dat velen niet eens beseffen wat hun consumeergedrag is. Alle reclames zorgen voor kooplust. De marketing steekt zo goed in elkaar. Het wordt namelijk zo gedraaid dat het lijkt dat we het nodig hebben. Dat is waar het helemaal fout gaat. Er wordt niet meer nagedacht over wat nu écht nodig is. Wat écht mooi gevonden wordt. 


#1: Consuminderen

 • Wanneer je op het punt staat iets te kopen, stel jezelf dan de volgende twee vragen: Vind ik het mooi? Heb ik het nodig?

 • Wanneer je minder wil, houd je meer geld, tijd en ruimte over. Dit punt heeft te maken met jouw mindset. Wil je jezelf rijk maken? Zorg er dan voor dat je jouw behoeftes bijstelt. Wanneer je minder wil, houd je meer over. Meer in alle opzichten: meer geld, meer tijd, meer ruimte. 

 • Kwaliteit boven kwantiteit. Altijd! Als je rondkijkt in jouw huis kan het zijn dat je goedkope spullen tegenkomt. Je kent vast en zeker het spreekwoord ‘goedkoop is duurkoop’. Dit geldt voor alles. De kwaliteit is vaak zo slecht dat je al snel een nieuw item nodig hebt. Wanneer je kwaliteit koopt, kun je daar jaren mee doen. Je geeft één keer meer geld uit, maar dat is dan ook de enige keer. Daarbij is het ook zo dat de maker van het product meer geld eraan overhoudt. That’s fair!


#2: Alles in huis

 • Switch van energiemaatschappij Hoe lang betaal jij al aan dezelfde energiemaatschappij? Waarschijnlijk al een hele tijd. Laat het nu net zo zijn dat het zeer voordelig kan zijn om jaarlijks te switchen van energiemaatschappij (onderzoek van de Consumentenbond geeft aan dat dit in 70% van de gevallen zelfs zo is).

 • Let's talk about laundry; verschillende kleuren was combineren Bang voor vervaging van kleuren? Don't worry. Daar zijn tegenwoordig allerlei doekjes voor te verkrijgen. Een volle wasmachine scheelt heeel veel geld.

 • Lampjes vervangen We hebben vaak het idee dat duurzame artikelen ook echt veel duurder zijn. Yes, in de aanschaf wel, maar duurzaam staat voor ''lang houdbaar'' en spaar- en ledlampen gaan jou veel geld besparen over de jaren. Gloeilampen gebruiken ontzettend veel energie.

 • Radiatorfolie gebruiken It sounds weird en wij hebben ook even goed moeten lezen hoe dit zit, maar het is een slimme manier om geld te besparen. Heb jij thuis een radiator als verwarming? Ga dan eens op zoek naar radiatorfolie. Deze zorgt ervoor dat alle warmte in de ruimte terecht komt in plaats van tegen de muur. Slim toch?

 • Gebruik een waterkoker Wil jij 40% meer energie sparen? Gebruik dan een waterkoker in plaats van een fluitketel. As simple as that.

 • Second hand is twice the fun (Quote van Retro Design) Ben je wel eens in een kringloopwinkel geweest? Of wellicht heb je ooit iets overgenomen van vrienden of familie? Tweedehands spullen kopen of krijgen is in alle opzichten een goed idee; voor de wereld, maar vooral voor je portemonnee. Je zult je verbazen hoeveel leuke (misschien wel leukere) items je tegenkomt.

 • 5 minuten douchen Zet een wekker of koop een zandloper voor in de douche. 5 minuten douchen per dag zal heel veel water besparen en dus ook veel geld. Per minuut stroomt er zo'n 9 liter water doorheen. Reken maar uit.. Daarbij is koud douchen trouwens ook veel gezonder voor je huid dan die hete douche.

 • In de winter kun je geld besparen door een dikke trui of vest aan te doen in huis. En wanneer je een Netflixmarathon houdt, kruip dan lekker onder een dekentje. Die verwarming kan dan lager staan of zelfs uit blijven. Wanneer je één graad minder stookt, levert dat 50 euro op per jaar.


#3: TV, tablet &. je telefoon

 • Zet je schermhelderheid lager Voor zowel de TV, laptop als telefoon wordt meestal een hoge schermhelderheid geïnstalleerd op het apparaat. Dit is niet alleen slecht voor je ogen, het kost ook veel meer energie en dus ook geld.

 • Telefoon verzekeren? It's a no go Je hebt zo'n verzekering in de meeste gevallen niet nodig, maar toch kost dit grapje €10 per maand. Een goede cover of screen protector doen al veel wonderen.

 • Online aankopen doen via een Apple apparaat? Dan ben je mooi duurder uit Het is raar maar waar. Wanneer jij op reis gaat en vliegtickets, hotelovernachtingen, etc. wilt aanschaffen, ben je duurder uit wanneer je dit via Safari doet (Apple webbrowser).

#4: Vaste lasten

 • Vergelijk jaarlijks je verzekeringen Deze tip komt je vast en zeker bekend voor, maar toch zijn er veel mensen die dit niet doen. Ieder jaar de zorgverzekering checken. Via websites als Independer kun je heel makkelijk prijzen vergelijken. Zo bespaar je je iedere jaar weer een paar euro.

 • Denk jij erover na om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Doe dit dan niet bij je hypotheekverstrekker Vaak wordt deze verzekering je aangeboden wanneer je een huis gaat kopen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je deze niet hoeft te accepteren. Vergelijk eens bij andere verzekeringsmaatschappijen en maak daarna de keuze pas.

 • Subsidies aanvragen waar je recht op hebt Je kunt op de website van de Belastingdienst heel makkelijk uitrekenen welke toeslagen voor jou van toepassing zijn. Misschien heb je recht op huurtoeslag of zorgtoeslag zonder dat je het zelf weet. Maak maar eens een proefberekening. Misschien word je verrast.


#5: Travel

 • Gebruik het OV alleen voor langere afstanden In je eigen woonplaats is alles met de fiets of te voet te bereiken. Lekker gezond ook! Zet het OV daarom alleen in voor langere afstanden. Dit scheelt je heel veel geld in een jaar.

 • Goedkope treinkaartjes Een reis met de trein is vaak best prijzig. Vooral als je een langere reis moet maken. Google daarom eens naar ''goedkope treinkaartjes''. Via verschillende sites kun je kortingskaarten vinden. Ideaal! Zo hebben verschillende winkels ook wel eens treinkaartjes in de aanbieding.

 • NS geeft ook groepskortingen weg Ga je een dagje weg met vriend(inn)en? Kijk dan eens op de website van NS. Zij geven namelijk groepskortingen. Je kunt dan per persoon voor een klein bedrag een retour kopen (lees: onder de €10).

 • Een 'volledige reis' is duurder dan wanneer je alles los boekt Een volledige reis boek je meestal via een reisbureau. Dan krijg je de vlucht, het hotel en het vervoer vaak inbegrepen. Echter zitten hier veel extra kosten aan verbonden, want het reisbureau moet daar natuurlijk ook aan verdienen. Wanneer je zelf op onderzoek uitgaat, kom je de mooiste hotels of huisjes tegen die ze bij een reisbureau niet aanbieden + vaak veel goedkoper. Voor vluchten raden wij Skyscanner aan en voor hotels en appartementen zijn Airbnb of Booking.com onze favoriet.


#6: Boodschappen

 • Breng een bezoekje aan de plaatselijke markt Het beste tijdstip om naar de markt te gaan is wanneer die bijna af is gelopen. De verkopers willen dan van hun voedsel af en doen dit vaak weg voor een kleine prijs. De producten zijn sowieso goedkoper dan in een supermarkt én je koopt lokaal. Win-win.

 • Koop nooit verzorgingsproducten in een supermarkt Deze spreekt voor zich. Misschien is het je al eens opgevallen: deze producten zijn veel duurder in een supermarkt dan bijvoorbeeld bij een drogist. Daar kun je trouwens vaak ook nog profiteren van acties.

 • Maak een potje voor je boodschappen en betaal deze cash Wanneer je geld uitgeeft met je bankpas of creditcard, voelt het niet als geld uitgeven. De neiging is dus om dit meer te doen. Wanneer je potjes maakt in cash geld, raakt dit op en daardoor zul je er bewuster mee omgaan. Wil je graag weten waar dat cashgeld aan opgaat? Maak dan bijvoorbeeld een dagelijks overzicht of bewaar de bonnetjes voor je administratie.

 • Goedkope producten in winkels liggen niet op ooghoogte Deze spreekt voor zich. Af en toe omhoog of omlaag kijken in een supermarkt gaat jou veel geld schelen.

 • Schaf een waterfles aan Al die plastic flesjes die jij onderweg aanschaft kosten veel geld én vervuilen onze wereld. Een keer een goede waterfles aanschaffen en deze een paar keer per dag vullen met water gaat jou veel geld schelen.

#7: Persoonlijk

 • Welke secundaire arbeidsvoorwaarden heb jij recht op? Wanneer jij voor een werkgever werkt heb jij primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het kan zijn dat je een fitnessabonnement, een fiets of misschien zelfs een telefoon kunt krijgen vanuit jouw werkgever. Ben jij hier al van op de hoogte? Dit kan jou een paar tientjes per maand schelen.

 • Ben jij student? Maak daar dan gebruik van! Wanneer jij een dagje uit gaat, kun je vaak korting krijgen als student zijnde. Daarnaast bieden banken of verzekeringen vaak ook een korting. Durf dit iedere keer te controleren voordat je iets aanschaft. Vooral in de studiejaren heb je je geld hard nodig.

 • Aan alle ouders: jouw kind heeft niet veel nodig om zich te kunnen vermaken Echte connectie met (jonge) kinderen hoeft niet veel te kosten. Knutselen, buiten een spel spelen of lekker het bos in gaan kost vrijwel niets en de kinderen vermaken zich prima. Daarvoor zijn geen dure gadgets of een dagje naar het pretpark nodig. Daarnaast is het voor kinderen ook erg belangrijk dat zij niet op jonge leeftijd al geconfronteerd worden met keuzestress. Minimalisme voor kinderen is daarom iets om goed over na te denken.

#8: Money mindset

 • Plan je budget en geef jezelf salaris Waarvoor spaar je? Hoeveel heb je daarvoor nodig? Maak op basis van deze vragen potjes voor je geld. Vaste lasten, spaargeld, boodschappen en een potje voor het bedrag dat je vrij kunt besteden. Heb je meerdere spaardoelen? Maak dan ook meerdere potjes aan. Dit kun je makkelijk doen door spaarrekeningen te openen bij je bank.

 • Ga op zoek naar dingen die jou geld op kunnen leveren Heb je een hobby waar je toevallig erg goed in bent? Wellicht is er een manier om hier extra geld mee te verdienen. Of heb je nog veel spullen thuis die je niet meer gebruikt? Reserveer eens een plekje op een rommelmarkt. Op deze manier kun je in een dag weer een leuke extra zakcent verdienen én je bent de rommel kwijt.

‘I make myself rich by making my wants few.’ – Henry David Thoreau.


90 keer bekeken

Contact

Wat leuk dat je contact met ons wilt opnemen! Waar kunnen wij je mee helpen?

Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier en dan komen we snel bij jou terug!

Liefs,

 

Team minimal•u

+31 6 37 655 887

© 2020 by Malu Laker

 • Black Instagram Icon
 • YouTube - Black Circle