• Garrett Regan

Het redden van onze wereld start bij ons allemaal

Bijgewerkt: jan 14Wat gebeurt er als de aarde met slechts 1 graad op zou warmen?

Het klimaat verandert, dat is duidelijk. Maar wat zou er gebeuren als onze geliefde planeet met ‘slechts’ 1 graad op zou warmen? Die gevolgen zijn enorm groot. De zeespiegel zal nog hoger stijgen, wat weer meer overstromingen veroorzaakt. Ook zorgt deze ene graad voor nog meer hittegolven, met droogte van gebieden als gevolg. Dit leidt tot schade aan onze ecosystemen en dit gaat door in een ongekend tempo.

Zijn we weer wakker? Dit is wat je moet weten over de VN-vergadering over het klimaat.


Wat is het precies?

De wereld vergaat sneller dan we denken en er zijn nog te weinig mensen die hierbij stil staan. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die klimaatverandering als een feit zien en niet meer als een mening waarin geloofd kan worden of niet. In Nederland zijn de zomers ook immens warm geworden sinds de afgelopen jaren en dat merken we allemaal. De wereld is in gevaar en samen moet daar iets aan gedaan worden. Om dit onderwerp ter tafel te brengen en doelen op te stellen, zijn alle 193 lidstaten van de VN, samen gekomen afgelopen 21 september 2019 in New York. Het staat in teken van ambitie en toenemende actie omtrent het klimaat. Samen kunnen we er nog voor zorgen dat het Parijs-akkoord haalbaar wordt.


Iedere derde dinsdag van de maand september komen meer dan 150 wereldleiders samen bij het hoofdkantoor van de VN in New York om een formeel en ambitieus sustainable delevopment agenda te creëren. Dit is van groot belang om de klimaatverandering tegen te gaan.


In 2015 kreeg het Parijs-akkoord brede steun van de VN, maar dit is echter nog niet door vertaald naar concrete en realistische plannen voor deelnemende landen. Het Parijs-akkoord heeft door de komst van een golf aan nieuwe politici, zoals Donald Trump en Jair Bolsonaro, veel weerstand over zich gekregen en weinig mogelijkheden tot onderhandeling. Zij spreken dan ook openbaar uit dat zij niet meer mee willen werken met de afspraken. Door opstand biedt de gelegenheid weinig mogelijkheden tot onderhandelingen over het klimaat.


Het aller- aller- allerbelangrijkste is dat er af is gesproken dat ze de opwarming proberen te beperken tot 1.5 graad. Uit onderzoek blijkt, dat wil dit haalbaar zijn, de broeikasgassen in 2050 op nul moet liggen. Er is dus héél véél werk aan de winkel. Om dit haalbaar te maken moeten deze broeikasgassen over 10 jaar al gehalveerd zijn.


Echter zijn de emissiedoelen, die in 2015 zijn opgesteld, door vele landen niet gehaald. Voor vele zijn deze zelfs gelijk gebleven. Als deze ontwikkelingen doorgaan, gaat de opwarming zelfs voorbij de 3 graden. Weet je nog wat er gebeurde bij 1 graad?


Costa Rica is grote sprongen aan het maken. Daarmee wint Costa Rica zelfs een prijs. Zij zijn de Champions of the Earth 2019, en met deze prijs wordt de rol van het land in de bescherming van de natuur en inzet voor een ambitieus beleid ter bestrijding van de klimaatverandering erkend. Zij leven namelijk op meer dan 98% duurzame energie op het moment en ook groeit het regenwoud in Costa Rica met grote sprongen. Het doel in Costa Rica is om in 2030 alle elektriciteit uit duurzame bronnen te verwekken. You go Costa Rica!


Wat kun jij bijdrage?

Zelf vind ik het belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt, al is het met een klein gebaar. Af en toe de fiets pakken in plaats van de auto is bijvoorbeeld al een goed voorbeeld. Kan dit niet altijd? Dat snap ik ook. Gelukkig is dat niet de enige manier om het klimaatakkoord een handje te helpen!


Eet minder vlees

De impact van vlees op het milieu is immens groot. Als je al begint met 1 dag in de week geen vlees te eten, dan zal je het al niet eens merken. Er zijn ontzettend veel recepten op onze wereld zonder vlees, maar dat betekent niet dat ze allemaal net zo gezond zijn als je denkt!


Isoleer and go green!

Niet alleen het gebruik maken van groene stroom is goed voor onze planeet, het minderen van je energiegebruik ook. Hier valt nog een hoop te winnen vind ik. Ik heb thuis bijvoorbeeld alleen ledverlichting en let bijvoorbeeld ook goed op de thermostaat. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor de planeet! Hoe zit het bij jou thuis?


Tot snel,

Garrett Regan

Picture by: Sheggeor Laker

45 keer bekeken

Contact

Wat leuk dat je contact met ons wilt opnemen! Waar kunnen wij je mee helpen?

Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier en dan komen we snel bij jou terug!

Liefs,

 

Team minimal•u

+31 6 37 655 887

© 2020 by Malu Laker

  • Black Instagram Icon
  • YouTube - Black Circle