• Garrett Regan

Likes zijn niet zo belangrijk voor jou als ondernemer en dit is waarom

Bijgewerkt: jul 21


Ondernemers willen graag zichtbaar zijn op social media platformen als Facebook en Instagram en vaak wordt het succes hiervan gebaseerd op basis van het aantal likes of reacties, maar is dat wel zo relevant voor jouw onderneming? Het antwoord daarop voor ons een volmondige nee.


Het doel van jouw onderneming op deze platformen is om zichtbaar te zijn, toch?


Ik neem je even mee in hoe zichtbaarheid zich precies uit op deze platformen. Likes zijn meetinstrumenten om te zien hoeveel mensen daadwerkelijk je boodschap leuk vinden, maar onderzoek wijst uit dat dit een enorm passieve actie is die zelfs uit automatisme kan gebeuren. Comments zijn daarentegen iets waardevoller, de lezers van jouw content nemen hier echt even tijd voor. Maar hetgeen waar een onderneming op moet focussen is de social media engagement. Om dit wat makkelijker te verwoorden is dit de betrokkenheid op jou social media pagina. Het is een begrip en meetinstrument dat aangeeft hoe geïnteresseerd mensen zijn in het bericht.


Op Facebook en Instagram zijn deze tools heel makkelijk weergegeven, waarbij je direct ziet hoeveel mensen uiteindelijk dit bericht hebben gezien. Heb jij bijvoorbeeld een post die veel gedeeld wordt? Dan zul je zien dat het engagement vaak veel hoger ligt dan voorgaande berichten. En juist die zichtbaarheid is wat jij als ondernemer wilt bereiken.


Wat is social media engagement? 

Social media engagement laat zich het best vertalen door ‘betrokkenheid op social media'. Het is een begrip dat aangeeft in hoeverre mensen de social media berichten van jouw merk interessant vinden. Er is op de meeste platformen geen alles-in-één maatstaf voor social media engagement. Betrokkenheid wordt daarom meestal bepaald door een combinatie van onderstaande statistieken, afhankelijk van welke relevant zijn voor een organisatie. Om deze statistieken zichtbaar te maken voor jouw profiel moet je het profiel instellen als bedrijfsprofiel. Hoe je dit precies doet kun je terugvinden in onze Instagram cursus.


Hoe krijg ik veel engagement?

Zorg ervoor dat je berichten de wereld instuurt met een boodschap. Onthoud dan ook altijd dat je doelgroep dit bericht interessant moet vinden en dat het daar allemaal om draait.


Likes

Een like is een makkelijke manier voor gebruikers om aan te geven dat zij een bericht leuk, interessant of relevant vinden. Deze statistiek is echter niet heel belangrijk voor een ondernemer, zoals eerder vermeld is dit een passieve handeling die vaak uit automatisme gebeurt. Dit betekent dus dat sommige gebruikers snel op ‘vind ik leuk’ kunnen klikken.


Delen

Met een gedeeld bericht laten gebruikers zien dat ze jouw content zó waardevol vinden dat zij het ook met haar eigen vrienden of netwerk wilt delen. Deze actie is een vrij actief, de content moet namelijk waardevol genoeg zijn om het te willen delen. Dit zul je dus ook minder snel voor elkaar krijgen dan de bovengenoemde like.


Reacties

Met een reactie vindt de doelgroep jouw content de moeite waard om interactie in te zoeken. Het doel is om positieve reacties te verwerven. Ook kunnen gebruikers vrienden taggen en ook dit is natuurlijk enorm goed voor je zichtbaarheid.


Maar hoe weet ik nu of ik goed bezig ben? Met de statistieken die jouw voorgaande berichten opgeleverd hebben, kun jij bepalen welke content goed presteert en welke content minder. Hiermee kun je voortdurend je strategie blijven bijsturen. Een belangrijke tip is dan ook om gebruik te maken van vooraf ingeplande berichten. Hiermee kun je een duidelijke rode draad in jouw content zien, kun je vooraf content verzinnen die waardevol is en hoef jij je niet druk te maken over het vergeten van de continuïteit van jouw social media kanalen. Wij helpen je graag op weg met jouw zichtbaarheid! Wij hebben dan ook nog 5 handige tips voor je opgesomd.


1. Reageer op alle reacties

Zo makkelijk kan het zijn. Indien jij reacties krijgt op content is het belangrijk om hierop te reageren. Zo kan er een gesprek ontstaan met iemand uit jouw doelgroep waarbij je tevens je zichtbaarheid mee vergroot. Belangrijk hierin is dat je de juiste tone-of-voice gebruikt die past bij jouw onderneming. Bol.com staat bijvoorbeeld bekend om haar flauwe humor en zal dit dan ook altijd inzetten in haar content of reacties.


2. Denk aan je timing

Het heeft natuurlijk geen zin als jij om 02:00 op een dinsdagavond content de wereld in stuurt. Ga voor jezelf na wanneer jij het beste content kunt posten. Een belangrijke tip hierbij is dat je binnen het eerste uur meer zichtbaar bent en hier dan ook de meeste likes of reacties uit moet kunnen halen! It’s all about timing.


3. Herhaal goed presterende content

Heeft een bepaalde post goed gescoord? Good job! Je kunt deze makkelijk hergebruiken. Want als iets goed is, dan is het goed toch? Ook zo simpel kan het zijn! Wij raden je aan om je post wel iets te veranderen. Je wilt natuurlijk niet in herhaling blijven vallen.


4. Experimenteer met de lengte van jouw teksten

Wil je graag lange berichten de wereld in sturen maar weet je niet zeker of dit wel ontvangen wordt bij jouw doelgroep? Dat is niet erg. Je zult hierin moeten experimenteren om te bepalen hoe lang jouw bericht maximaal mag zijn. Ook is het belangrijk dat de post niet te kort is, want dan zul je sneller vergeten worden.


5. Gebruik verticale afbeeldingen

En dan de allerlaatste tip. Gebruik verticale afbeeldingen. Waarom? Bijna alle social media gebruikers zullen content op een mobiel apparaat bekijken. Om daarin dus wat meer op te vallen is een verticale afbeelding perfect. Deze zal de aandacht namelijk wat meer vangen dan een horizontaal georiënteerde afbeelding.


Ben jij van plan om aan de slag te gaan met deze waardevolle tips? Wij zijn erg benieuwd naar je vooruitgang! Benieuwd naar meer tips en tricks? Dan raden we je aan om onze pagina’s te blijven volgen.

104 keer bekeken

Contact

Wat leuk dat je contact met ons wilt opnemen! Waar kunnen wij je mee helpen?

Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier en dan komen we snel bij jou terug!

Liefs,

 

Team minimal•u

+31 6 37 655 887

© 2020 by Malu Laker

  • Black Instagram Icon
  • YouTube - Black Circle