Human (sex) trafficking #3: Heftige details, verteld door de slachtoffers

Zoals we in blog #2 lazen, heeft human trafficking niets te maken met mensensmokkel. Van handel wordt gesproken wanneer mensen worden uitgebuit of onder dwang dingen moeten doen. In 12,5% van de gevallen worden mensen verkocht voor seks.


Anneke Lucas

Op het moment dat ik me ging verdiepen in het onderwerp Human Trafficking, nadat ik de TedTalk gezien had bij TedEx Venlo over mensenhandel in mijn eigen stad, kwam ik al gauw uit bij Anneke Lucas. Anneke is een Belgische vrouw die nu in New York woont en een stichting heeft opgezet die yoga mogelijk maakt in gevangenissen. Op haar website heeft zij verschillende mogelijkheden geplaatst voor trafficking survivors om contact met haar op te nemen. Zelf is Anneke slachtoffer van seksuele uitbuiting tijdens haar kinderjaren. In de volgende video vertelt Anneke over haar ervaring als 'seksslaaf' als jong kind (lees: 6 jaar oud).


Anneke werd tot haar twaalfde meer dan 1000 keer verkracht

In de video vertelt ze dat ze uitgerekend heeft hoevaak ze verkracht is geworden tot haar twaalfde. Dit is schokkend. Normaalgesproken was het één volledige avond in het weekend dat zij misbruikt werd. Zes uur lang. Tot haar twaalfde levensjaar is zij dus meer dan 1716 uur verkracht geworden. Er is een hele serie gemaakt met video's waarin Anneke vertelt over hoe zij door haar ouders verkocht werd, over haar ervaringen met de mensen die haar verhandelde en dat het een wonder is dat zij überhaupt nog leeft.


Het zijn niet alleen meisjes en vrouwen die verhandeld worden

De verhalen die ik hoor van de slachtoffers zijn over het algemeen vergelijkbaar. Als kind zijnde ervaarden ze vaak dat het hun schuld was dat het overkwam, dat zij de mannen 'aantrokken' als vrouwen zijnde. Maar nu ik dit typ bedenk ik me dat het ook belangrijk is om te vermelden dat het hier niet alleen om vrouwen/meisjes gaat. Het is absoluut ook waar dat jongens verhandeld worden en misbruikt door mannen en vrouwen. 71% zijn meisjes/vrouwen en 29% jongens/mannen (zie hier de website van Do Something voor meer feiten en cijfers). 25% van de slachtoffers zijn onder de 18! Op deze factsheet kun je deze cijfers terugvinden.


Het is toch ongelooflijk om te bedenken dat er zulke vreselijke dingen gebeuren op onze wereld? Dat er nog steeds zo veel miljoenen mensen zijn die geen eigen keuzes mogen maken en verplicht worden om dingen te doen die zij absoluut niet zelf willen.

Het probleem is dat dit vaak gebeurt in familiaire kringen. Het is dus ontzettend dicht bij huis. Of de kinderen worden door hun eigen ouders/familieleden verhandeld of ze worden verkocht, zoals bij Anneke Lucas het geval was. In de vorige blog gaf ik de signalen van mensenhandel al weer. Laat ik ze hier even opnieuw voor je neerzetten.

Het verhaal van Lisa

Naast het verhaal van Anneke Lucas is ook het verhaal van Lisa mij bijgebleven. Argos, een journalistieke samenwerking tussen Human en VPRO, deelde dit verhaal in één van hun podcasts. Een onglooflijk verhaal dat zich afspeelt in de Scheveningse bossen.

Ik deel deze podcast hier, omdat het dicht bij ons gebeurt en niet een situatie is die alleen in de US of India afspeelt. In Nederland, jouw provincie of zelfs jouw stad of dorp. Overal ter wereld worden er miljarden aan verdiend. Aan het seksueel exploiteren van mensen en zelfs kinderen.


Het verhaal van Lisa is een heftige aflevering. Nogmaals: Onze intentie is niet om angst aan te jagen of shockeren. Onze intentie is om jou bewust te maken en te informeren zodat jij de signalen kunt herkennen, er op kunt handelen om op het juiste moment het cruciale verschil te kunnen maken. Wil je hier meer mee doen? Dan hebben wij de contacten en handvaten voor je om er verder mee aan de slag te gaan en actie te ondernemen.


Wat kun je nog van ons verwachten?

In de volgende blogs zullen wij ingaan op het leven na de exploitatie en laten wij zien welke initiatieven er allemaal zijn die goed werk doen als het neerkomt op nazorg.

Ook zullen wij met een donatielink komen voor organisaties die zich bezighouden met het bevrijden van mensen.


Vond jij dit een interessante blog? Vergeet deze dan niet te delen op Facebook, WhatsApp, Instagram of je stories!


Samen maken we de wereld een mooiere plek. Voor iedereen!


Liefs Malu
Contact

Wat leuk dat je contact met ons wilt opnemen! Waar kunnen wij je mee helpen?

Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier en dan komen we snel bij jou terug!

Liefs,

 

Team minimal•u

+31 6 37 655 887

© 2020 by Malu Laker

  • Black Instagram Icon
  • YouTube - Black Circle

Dankjewel!