Human (sex) Trafficking #2: wie zijn de mensen die verhandeld worden voor seks?In de eerste blog over mensenhandel sprak ik al over een TedEx presentatie waarin verteld werd dat ook in mijn eigen woonplaats, in de bossen waar ik wandel, mensen verhandeld worden. Het was voor mij een enorme eye-opener, omdat ik in de overtuiging leefde dat zoiets alleen voorkwam in de Taken films met Liam Neeson in de hoofdrol. Ik had voor een hele lange tijd een goed beeld van de wereld waarin wij leven. Onwetend dat deze gruwelijke daden ook bij mijn buren kunnen plaatsvinden. Het doet mij pijn en daarom volgt hier de tweede blog over het onderwerp Human (sex) Trafficking.
Laten we eerst even stilstaan bij wat Trafficking betekent:


‘’Van mensenhandel spreken we als mensen worden uitgebuit of onder dwang bepaalde dingen moeten doen waarvoor ze niet kiezen en waar andere mensen van profiteren. Het gaat bijvoorbeeld om: onder minimumloon laten werken of dwingen tot prostitutie. De uitbuiting kan samengaan met dwang, geweld, chantage en misleiding.’’


Bron: Politie Nederland


Mensenhandel of mensensmokkel?

Een verwarrend stuk hier is dat ‘trafficking’ of ‘mensenhandel’ klinkt alsof de persoon van de ene plek naar de andere plek gebracht wordt. Maar dit is mensensmokkel. Mensen kunnen in hun eigen dorp, stad of zelfs huis verhandeld worden.Van Human Sex Trafficking survivor Coco Berhmann leerde ik een aantal belangrijke feiten:

 • In 2018 liet de Global Slavery Index zien dat er zo’n 40.300.000 mensen tot slaaf gemaakt zijn. Dit houdt niet alleen in dat deze personen worden verhandeld voor seks, maar ook voor andere gedwongen arbeidsvormen.

 • Ieder jaar zijn er 6.000.000 kinderen die verhandeld worden voor seks en voor commerciële seksdoeleinden.

 • Een kind in de Trafficking wereld wordt zo’n 10-50 keer per dag verkracht.

 • Deze moderne manier van slavernij levert zo’n 53 biljoen dollar op.

 • Kinderen in de Trafficking wereld, zoals Coco, hebben in onze ogen vaak een ‘normaal’ leven. Coco ging naar een gewone school, nam dansles en ging ook nog paardrijden. En toch werd zij vele malen verkracht, omdat de mensen -die zij had moeten kunnen vertrouwen- ervoor kozen haar dit aan te doen.

 • Human Trafficking levert het meeste criminele geld op. Drugs en wapens kan men één keer verkopen, maar een mensenleven kan keer op keer op keer weer opnieuw worden verkocht.


Toen ik mijzelf steeds meer ging verdiepen in het onderwerp Human Trafficking, dacht ik dat het ging om mensen of kinderen in bepaalde oude vervallen gebouwen waar zij niet konden ontsnappen. Dit blijkt deels ook waar te zijn, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Er zijn ontzettend veel kinderen die een ‘normaal’ leven lijken te hebben voor de buitenwereld, maar waar thuis de meest gruwelijke daden plaatsvinden. Thuis is de plek waar zij verkocht worden voor seks.


Wat zijn dan precies de signalen van Child Trafficking?

Volgens Coco zijn deze signalen makkelijk te herkennen. De meest typische signalen zijn:

 • de blauwe plekken, verwondingen, slechte mondhygiëne en algemene hygiëne;

 • SOA’s (geen enkel kind zou een SOA moeten hebben);

 • kinderen die opmerkelijk seksueel gedrag vertonen;

 • agressieve kinderen of juist extreem stille kinderen;

 • kinderen die niet alle belangrijke documenten hebben;

 • iemand anders die altijd antwoorden voor hen geeft;

 • gezinnen die vaak verhuizen (een manier van de traffickers om te voorkomen dat mensen banden met anderen creëren en constant verward raken door het vele verhuizen).

Zoals je kunt lezen, kan het dus zo zijn dat een persoon in jouw straat, op de school om de hoek of bij de sportclub slachtoffer is van mensenhandel. Zo dichtbij komt het. Het gebeurt in ieder land op deze wereld. Op deze pagina kun je een uitgebreide lijst met signalen vinden.

Nu vraag je je misschien weer af. Maar wat kan ik zelf nog meer hiertegen doen?

Er zijn verschillende organisaties die zich bezighouden met het bevrijden van mensen, het arresteren van traffickers en met het creëren van bewustwording. Wij gaan in de komende weken een organisatie ondersteunen door voor hen een crowdfunding op te starten. Volg onze blogs dus zeker voor meer informatie rondom dit vreselijke onderwerp.


Wij zouden het enorm waarderen als jij deze blog deelt op jouw Facebook, Twitter, Instagram, stories en WhatsApp. Want alleen samen kunnen wij dit vreselijke gebeuren stoppen.


Stay safe.


Liefs Malu

Contact

Wat leuk dat je contact met ons wilt opnemen! Waar kunnen wij je mee helpen?

Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier en dan komen we snel bij jou terug!

Liefs,

 

Team minimal•u

+31 6 37 655 887

© 2020 by Malu Laker

 • Black Instagram Icon
 • YouTube - Black Circle