• Milou Bouts

Hoe stoppen met Time Management jou rust en focus brengt

Bijgewerkt: 11 dec 2019‘Het kan altijd beter.’ Deze uitspraak heb je vast wel eens gehoord of tegen jezelf gezegd. Het zijn slechts vier woorden, maar deze kunnen van grote invloed zijn op jezelf. Zodra je jezelf overtuigt dat het altijd beter kan, zul je lang moeten wachten op het moment dat je tevreden gaat zijn. Dat gezegd te hebben, komen we bij het volgende begrip dat hierbij van belang is; tevredenheid.

De definitie van het woord luidt als volgt: een gemoedstoestand waarbij het individu niet meer verlangt dan er reeds aanwezig is. Maar wanneer verlangen we niet naar meer? Onze huidige samenleving draagt ook sterk bij aan het niet snel tevreden zijn. Kijk maar eens om je heen. Zodra je de nieuwste iPhone hebt aangeschaft, verschijnt er een week later weer een nieuwe die net weer iets beter is dan die je net hebt aangeschaft van je hard verdiende geld. Daarmee wil ik zeggen dat onze maatschappij het ons moeilijker maakt om tevreden te zijn én blijven.

We zijn allemaal ons eigen individu en dat maakt iedere persoon weer uniek. Van deze kracht kun je gebruik maken wanneer je het over je tevredenheid hebt. Ons brein heeft uitspraken zoals ‘het kan altijd beter’ zich eigen gemaakt. Hierdoor kan het zijn dat je vanuit een bepaalde bril gaat kijken en door de bomen het bos niet meer ziet. We zijn hier ons onbewust van, maar het wordt tijd dat we dit gaan omdraaien. Door bewust te worden van deze bril die ons brein ons voorhoudt, kunnen we anders naar tevredenheid gaan kijken. Misschien kan het soms beter, maar dat hoeft niet altijd. Tevreden zijn met wat je al bereikt hebt, dat kan wellicht beter. Je bepaalt uiteindelijk zelf wanneer je tevreden bent. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar iedere stap brengt je steeds dichter bij.


Stop met het managen van tijd ‘Time management’ het klinkt bijna alsof het een ware functie binnen een multinational is. Maar nee, het is een begrip wat voor zowel rust als onrust kan zorgen. ‘Hoe kan time management nu voor onrust zorgen?’ Je zou inderdaad denken wanneer je tijd goed is ingedeeld er meer tijd over is voor rust. Dat is nu net het stukje waar het fout gaat. We zijn geneigd zodra we iets 100% kunnen weer iets toe te voegen. Want ja, tevredenheid hè. Zo werkt het ook met Time Management. Zodra je master bent in het indelen van je tijd, houd je ook meer tijd over. Maar wat doen we vervolgens met die overgebleven tijd? Weer lekker vol plannen met afspraken, want daar zijn we nu inmiddels zo goed in geworden. Op deze manier kunnen er in dezelfde agenda steeds meer taken en afspraken die een tijd geleden er nog niet tussen pasten.

Je zult wel denken: wat moet er dan wel gebeuren?

De essentie zit ‘m in het naar jezelf luisteren; wat is wel en niet haalbaar voor je? Waar haal je energie uit en wat is voor jou nodig als ontspanning? Deze vragen kun je in je achterhoofd houden bij het maken van keuzes. Al is dit niet altijd even gemakkelijk. Uiteindelijk heb je er meer profijt van. Niet alleen het ‘eindproduct’ is van belang maar ook het proces daar naartoe is zeer waardevol.


In de online guide ‘Hoe stoppen met Time Management jou rust en focus brengt’ worden concrete tips beschreven die toepasbaar zijn in het dagelijks leven. Hieronder geef ik alvast een tipje van de sluier.


De eerste gouden tip is minimaliseren. Sluit je ogen eens en stel jezelf voor dat je midden in de drukke straten van broadway NYC staat. Mensen die vanuit alle richtingen je voorbij lopen. Grote reclame borden met verschillende kleuren, lichten en (niet te vergeten) alle bewegende beelden. Het geluid van toeterende yellow cabs en loeiende sirenes lijkt non-stop door te gaan. Alles lijkt langs je af te gaan zonder dat je er zelf grip op hebt. Zo gaat het vaak ook onbewust in ons eigen dagelijks leven. We verliezen de essentie uit ons oog. Daarom is het belangrijk om alles wat ons niet dient te verwijderen. Zodat je met een gevoel van rust kunt focussen op wat voor jou belangrijk is. Met de concrete tips uit de online guide kun je hier direct mee aan de slag gaan.


De tweede tip berust op het hebben van een lege agenda. ‘Een lege agenda? Die bestaat niet.’ Dat klopt zeker, maar wat je wel kunt doen, zijn verantwoorde keuzes maken met betrekking tot het invullen van je agenda. Zoals eerder beschreven is het van belang om jezelf af te vragen wat bepaalde keuzes voor effect op je hebben. Op deze manier kun je je agenda op jouw lifestyle aanpassen.


De derde tip focust zich op de kracht van herhaling. Wanneer je een gewoonte wil aanpassen is herhaling dé oplossing. Ik denk dat meer mensen het wel kennen. Je sluit een fitness-abonnement af of wilt meer gaan hardlopen. De eerste dagen/weken ga je hier fanatiek voor. Vervolgens ben je vier weken verder en ontstaat er bijna een stoflaagje op je sportkleren in de kast. Je belooft jezelf dat je volgende week echt weer gaat sporten, maar een week later is het er weer niet van gekomen. Wanneer je een vaste dag + tijd in de week kiest om te sporten en dit iedere week herhaalt, zal het meer een gewoonte worden. Hierdoor krijgt het een plaats in je routine en zal je er waarschijnlijk meer aan gewend raken.

Nieuwsgierig geworden naar de online guide? Je kunt deze hier vinden.


Liefs,

Milou

50 keer bekeken

Contact

Wat leuk dat je contact met ons wilt opnemen! Waar kunnen wij je mee helpen?

Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier en dan komen we snel bij jou terug!

Liefs,

 

Team minimal•u

+31 6 37 655 887

© 2020 by Malu Laker

  • Black Instagram Icon
  • YouTube - Black Circle