• Milou Bouts

Hoe je iedere ochtend opnieuw een kickstart kunt maken

Bijgewerkt: 11 dec 2019

Wat is jouw ochtendroutine? En hoeveel van die tijd besteed je werkelijk aan jezelf? Als ik naar mijzelf kijk, bestaat mijn ochtendroutine uit zolang mogelijk snoozen, snel klaarmaken en op naar school of werk. Niet echt een ochtendroutine te noemen en een moment voor mijzelf is ver te zoeken. Maar ja, ik hoor je denken, wat is dan zo het belang van een moment voor jezelf als je ook een uur langer in bed kan blijven liggen?
Nou, je zult verbaasd zijn wat een aanpassing aan je ochtendroutine kan doen. Een moment voor jezelf betekent dat je energie stopt in je persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je naar een bepaald succes streeft of bepaalde doelen voor jezelf hebt, is je persoonlijke ontwikkeling zeker een factor waar aandacht aan besteed mag worden. Door in jezelf te investeren wordt je steeds bewuster van jouzelf als persoon. Op deze manier kom je wellicht dichter bij het succes wat je nastreeft of de doelen die je wilt bereiken.


Hal Elrod heeft hierover een boek geschreven, namelijk “The Miracle Morning.” Hij vertelt dat in onze drukke schema’s vaak maar weinig tijd overblijft om aan onszelf te werken. Daarom is het volgens hem van belang om je ochtendroutine aan te passen zodat je een uurtje tijd voor jezelf overhoud. Een uurtje tijd dat je in de middag waarschijnlijk niet zal hebben en ’s avonds liever op je geliefde bank besteed. Daarom is het volgens Elrod heel simpel: je staat gewoon een uur eerder op. Een uur eerder opstaan; het klinkt zo simpel. Maar wanneer dan die wekker ’s morgens gaat, ben je sneller bij de snoozeknop dan uit bed. Elrod gebruikt de quote: ‘When you snooze, you lose’. En eigenlijk heeft hij daar ook wel gelijk in, want iedere keer dat je snoozet, wordt je er niet uitgeruster van (ook al lijkt dat wel zo voor je gevoel) en houd je minder tijd over voor jezelf.


Wanneer je dit vroege opstaan onder controle hebt, kun je gaan beginnen met de Miracle Morning. De ochtendroutine die Elrod beschrijft bestaat uit zes oefeningen; de zogenoemde Life S.A.V.E.R.S.. Deze staan voor Silence, Affirmations, Visualisation, Exercise, Reading en Scribing.


Ten eerste: Silence, oftewel stilte. Begin je ochtendroutine met een vorm van stilte. Dit kan door bijvoorbeeld te mediteren. Jaaa, mediteren 'dat zweverige gebeuren', een beetje je ogen dicht houden en op je ademhaling letten. Wat kan dat nou bieden? Wanneer je graag antwoord op die vraag wil raad ik je aan de docuserie ‘Mind explained’ op Netflix te bekijken. In deze docuserie wordt een aflevering besteed aan meditatie en wat dit met je hersenen doet. Ik was ook altijd sceptisch over mediteren, maar na het zien van die aflevering was ik toch wel erg onder de indruk. Monniken in het verre oosten die niks anders doen dan mediteren, kunnen hun eigen hersenen sturen. Zo zie je een fragment waar iemand zich in brand zet en geen pijn voelt. Je vraagt je af, hoe is dit mogelijk? Volgens die monniken en veel neuropsychologen is meditatie het antwoord. Of het effect van meditatie bij iedereen hetzelfde is, is natuurlijk de vraag. Maar je komt er maar op een manier achter wat het voor jou kan betekenen. By doing it.


Ten tweede: Affirmations. Hiermee worden korte motiverende en positieve zinnen, die je tegen jezelf zegt, bedoeld. Dit kan helpen wanneer je bijvoorbeeld een bepaald doel voor ogen hebt en om je mood een boost te geven. Wanneer je zelf moeite hebt met het bedenken van zo’n positieve zinnen, zijn er tegenwoordig tal van Instagram en Pinterest pagina’s met inspirerende quotes. Zo is er nooit een excuus om geen affirmations in je ochtendroutine toe te voegen.


Ten derde: Visualisation, letterlijk visualiseren. Dit is vrij abstract en vereist wat oefening. Dit kan door je ogen dicht te doen en de dromen die je nog graag wilt bereiken in je gedachten voor te stellen. Wanneer dit nog te lastig is, kun je het ook concreter maken. Door bijvoorbeeld een visionboard te maken. Het is hetzelfde idee als moodboards voor een nieuw interieur, alleen dan voor de dromen en doelen die je nog wilt bereiken. Maak een mooi geheel aan plaatjes waar je vaker naar terug kunt kijken om zo je dromen en doelen te visualiseren.


Ten vierde: Exercise, oftewel bewegen. Dit is een onderdeel wat de laatste tijd vaak in krantenkoppen te lezen is. Zo passen ze dit al in Zweden op basisscholen toe. Iedere morgen voordat ze aan de rekenles beginnen wordt er een rondje om de school gerend. Volgens wetenschappers heeft beweging een positief effect op je hersenen en vervolgens dus ook op de leerprestaties. Hetzelfde geldt voor je ochtendroutine. Door even te bewegen (en dit hoeft echt geen marathon rennen te zijn). Een stukje lopen, fietsen of yoga zijn al voorbeelden waarbij er meer bloed en zuurstof naar je hersenen wordt gepompt. Op deze manier krijgen je hersenen een seintje dat de dag is begonnen en is er meer hersenactiviteit.


Ten vijfde benoemt Elrod 'Reading'. Hij doelt met name op het lezen van boeken over persoonlijke ontwikkeling, mindfullness en onderwerpen die jou helpen om jezelf te ontwikkelen. Wat voor soort boeken gelezen kunnen worden, is natuurlijk voor iedereen anders. Als het voor jou maar van waarde is. Stel je leest iedere dag 10 pagina’s. Dan heb je aan het eind van het jaar 3650 pagina’s gelezen, dat zijn zo’n 18 boeken van 200 pagina’s. Ik neem aan dat je dan een stuk wijzer bent geworden over de onderwerpen waar je je meer in wilde verdiepen.


Ten slotte wordt 'Scribing' genoemd. Ook dit kun je weer vormgeven zodat het voor jou passend is. Elrod benoemt dat het proces van schrijven je dwingt om goed na te denken over de onderwerpen. Je moet ze namelijk eerst goed begrijpen voordat je het op papier kunt zetten. Wat je precies opschrijft is helemaal aan jou. Je zou een journal bij kunnen houden, wat op dat moment door je gedachten speelt of het vastleggen van bepaalde processen die je meemaakt kan een optie zijn.


Zo dat was een flinke hap informatie over de Miracle Morning. Maar wat kunnen we er nu precies mee? Naar mijn mening hoef je niet perse alle stappen precies te volgen om een Miracle Morning te hebben. De kern van Miracle Morning is een uurtje tijd voor jezelf en die kun je op jouw eigen manier inrichten. De zes oefeningen kunnen hulp bieden bij het investeren in je persoonlijke ontwikkeling, maar niks moet natuurlijk. Kijk vooral naar wat bij jou past en stap soms uit je comfortzone door iets nieuws te proberen om je verder te ontwikkelen. En zoals Hal Elrod zegt: ‘When you snooze, you lose'. En 'be better than you were yesterday.’


Voor meer informatie verwijzen wij jou graag naar halelrod.com.

66 keer bekeken

Contact

Wat leuk dat je contact met ons wilt opnemen! Waar kunnen wij je mee helpen?

Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier en dan komen we snel bij jou terug!

Liefs,

 

Team minimal•u

+31 6 37 655 887

© 2020 by Malu Laker

  • Black Instagram Icon
  • YouTube - Black Circle