• Milou Bouts

Hier kun je jouw zero waste artikelen kopen

Bijgewerkt: 11 dec 2019

Het is wellicht niet de eerste keer dat je hier iets over hoort. Het is een probleem waar de laatste tijd veel aandacht naar uitgaat. We produceren met z’n allen ongeveer 1,5 kg afval per persoon waarvan een groot deel verpakkingsafval is.


Helaas komt niet al dit afval in een prullenbak terecht. Als gevolg dat het in de natuur zweeft en uiteindelijk vaak in de oceanen terechtkomt. Hierdoor is de zogenoemde ‘plastic soep’ ontstaan. Wanneer je deze term googled stuit je op afbeeldingen waarop meer plastic dan water te zien is. Het plastic composteert niet en valt daardoor uit elkaar in kleine deeltjes oftewel microplastics. Wij kunnen ze niet met het blote oog zien, maar dat maakt het niet minder gevaarlijk. Deze deeltjes worden gegeten door al het moois wat in de oceanen rondzwemt en kunnen opgenomen worden door planten. Die wij vervolgens weer uit de oceaan halen om te consumeren. Op deze manier vinden deze microplastics hun weg weer terug naar de mens. Het is momenteel nog niet duidelijk hoe ernstig de schade is van microplastics. Tot nu toe is in ieder geval wel duidelijk geworden dat de dieren er veel last van hebben. Verstrikking en het inslikken van plastic leiden onder andere tot verwondingen of het niet goed meer kunnen verwerken van voedsel. Op deze manier verslechtert de leefomgeving en sterven er steeds meer zeedieren.

De oceanen waar deze dieren in leven, bestrijken 72% van het aardoppervlakte. Ze zijn van essentieel belang voor het leven op aarde. Het mag dan nog niet duidelijk zijn hoe ernstig de schade van plastic voor de mens is. Maar het lijkt mij beter om te voorkomen dan te genezen.


Tegenwoordig worden er op veel plekken in de wereld stappen gezet naar minder plastic en verpakkingsmateriaal. Ook Nederland doet haar best, maar er is nog een lange weg te gaan. Net als veel andere zaken, begint ook dit bij jouzelf. Je kunt veel bezig zijn met wat anderen doen, maar begin eerst bij jezelf. Vervolgens kun je een inspiratiebron zijn voor anderen en bereik je wellicht meer.


Bedenk maar eens wanneer je naar de supermarkt gaat. Je hebt een drukke dag gehad en wilt even snel nog wat boodschappen voor het avondeten halen. Je legt de producten op de band en je ziet dat het toch wel handig is een tasje erbij te doen. Hup, plastic tas op de band en door naar huis.

’s Morgens richting het werk vergeet je een flesje drinken mee te nemen. Even stoppen bij een tankstation en een plastic flesje is zo gekocht. Je snapt natuurlijk wel waar ik naartoe wil, want ja, onbewust consumeren we veel plastic. Ik hoor je zeggen ‘Ja maar een keer moet toch kunnen.’ Natuurlijk is dat ook zo, maar besef je ook dat nog meer miljoenen andere mensen zo denken en daar gaat die plastic soep niet minder door worden.


Het snel kopen van een flesje drinken of een plastic tas zijn voorbeelden van aankopen die makkelijk voorkomen kunnen worden. Het kan voorkomen worden door een simpele oplossing namelijk, voorbereiding. Wanneer je altijd een extra tas bij je hebt voor boodschappen en een vaste drinkfles in je tas, hoef je dit niet meer in de winkel te kopen. Zo bespaar je geld én produceer je minder plastic afval. Dat klinkt als een win win situatie!


Zero Waste Shopping

Deze manier wordt ook wel zero waste shopping genoemd. Hierbij staan 5 pijlers centraal: 1. Refuse: weiger verpakkingen en voorkom afval. Door minder afval te produceren is het een mogelijkheid om zelf verpakkingen mee te nemen. Maar ook het kopen van onverpakte producten voor zover dat mogelijk is. 2. Reduce: Verminder het afval dat je niet kunt vermijden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld grootverpakkingen te kopen. 3. Reuse: Hergebruik zoveel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan je boodschappentas voor je wekelijkse trip naar de supermarkt. 4. Recycle: Probeer te recyclen wat je weg moet gooien en zorg voor het goed scheiden van afval. 5. ROT: composteer de rest voor zover dat kan.


Om deze stappen gemakkelijker na te kunnen leven, zijn er steeds meer initiatieven, zoals Bag-Again ontstaan. De oprichtster van deze zero waste shop wil consumenten en bedrijven inspireren om minder plastic wegwerpproducten te gebruiken en het liefst er mee te stoppen.


Dit doet ze door haar Bag-Again biologisch katoenen collectie te verkopen. Deze bestaat uit broodzakken, fruit&vegetable bags en bulkbags. Daarnaast verkoopt ze een breed assortiment aan zero waste producten in de webshop. Van schoolproducten tot tandenborstels. Ze biedt allerlei producten in haar webshop aan. De producten die worden aangeboden moeten aan één of meer voorwaarden voldoen: het liefst lokaal geproduceerd, biologisch, fair trade, gemaakt om lang mee te gaan en goed te recyclen na gebruik of te composteren. Op deze manier wordt het ons makkelijker gemaakt om mee te helpen aan een wereld zonder plastic.

Ben je nieuwsgierig geworden? Bezoek dan haar webshop op www.bag-again.nl. Zolang we niet willen dat de plastic soep binnenkort een plekje krijgt op de menukaart, zullen we allemaal ons steentje bij moeten dragen. Al begin je met het gebruiken van een vaste waterfles en neem je een boterhamtrommel mee naar je werk. Wanneer meer mensen zo’n klein begin maken, heeft dit op grote schaal meer effect. Laten we dat als doel voor ogen houden en al dat onnodige plastic niet meer proberen te gebruiken. Wie weet ziet de oceaan er dan over een aantal jaar een stuk beter uit. Zoals Michael Jackson al ooit zong: ‘Lets make the world a better place!’.


Liefs MilouIn de online guide to minimalism over food choices staat een stuk over bag-again en kun je tips lezen over food preppen. Hiermee zorg je ook dat er minder plastic gebruikt wordt.

73 keer bekeken

Contact

Wat leuk dat je contact met ons wilt opnemen! Waar kunnen wij je mee helpen?

Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier en dan komen we snel bij jou terug!

Liefs,

 

Team minimal•u

+31 6 37 655 887

© 2020 by Malu Laker

  • Black Instagram Icon
  • YouTube - Black Circle