Er komt een burn-out crisis aan. Kunnen we deze nog voorkomen?

Bijgewerkt: jan 14

Het is overal te vinden op het internet. Er komen allerlei artikelen voorbij met als titel: ’Te veel burn-outs in Nederland: grootste crisis ooit.’ of ’Stress oorzaak enorme crisis’. Gisteren kreeg ik een artikel doorgestuurd door mijn moeder en vandaag zag ik het weer voorbij komen op Instagram bij Romy Kaus – Life & Burn-out preventie coach. Er heerst een enorm probleem in Nederland en daar moet verandering in komen. Maar hoe?Al deze informatie komt van klinisch neuropsycholoog Erik Matser uit Helmond. „Als wij zo doorgaan hebben we geen atoombom nodig om onszelf volledig uit te roeien. We hebben een andere levensstijl nodig om een ramp te voorkomen.” Momenteel is het zo dat één op de vijf mensen niet werkt in Nederland. Dit is het gevolg van stress en burn-outs. De mensen die bij Dr. Matser in de kliniek komen zijn vaak pas 20 jaar oud. ”De reden dat zij thuis zitten is dat zij geen levenskracht meer hebben, geen energie, geen creativiteit en hun visie op de toekomst is inktzwart’’, Aldus Matser. Tegenwoordig kunnen mensen onmogelijk een dag zonder telefoon of email en blijven de hersenen dus continu onder hoogspanning. 


,,We zijn het contact kwijt met wie we werkelijk zijn en we weten niet meer wat we nodig hebben om gezond en energiek te blijven.’’ Daarnaast is het ook zo dat wij op zeer jonge leeftijd al belangrijke keuzes moeten maken en er wordt verwacht dat wij werken onder een toenemende druk. ,,Perfectionisme is een dolk in de rug van jonge mensen. Let wel: perfectionisme is een angststoornis, je wordt er ziek van.’’ 


Al het bovenstaande zet mij iedere dag weer aan het denken. Wat ben ik blij dat dit onderwerp nu zo uitgebreid in het nieuws komt. Zelf weet ik niet hoe het is om in een burn-out terecht te komen, maar ik weet wel heel goed hoe het is om veel stress te ervaren en onder een enorme druk te werken. Dit heeft zo’n impact op mij gehad dat ik besloten heb mijn levensstijl om te gooien. Momenteel geniet ik iedere dag van het leven, voorkom ik stress en waardeer ik alle kleine dingen. 


Hoe heb ik dat dan gedaan?


Mijn omgeving

Allereerst ben ik goed gaan kijken naar mijn omgeving. Wie zijn de mensen die mij energie geven en wie zijn de mensen die mij energie kosten? Voorheen was ik namelijk overal te vinden en wilde ik vooral iedereen te vriend houden. Dit kostte mij veel tijd, maar vaak ook veel energie. Momenteel heb ik nog steeds veel mensen om mij heen, maar kies ik bewuster hoe ik mijn tijd indeel en vooral met wie. 


Minder plannen

Mijn agenda was bomvol. Meer dan 40 uur werken, reistijd, sporten, uiteten, feestjes, chillen met vriendinnen, winkelen en ook nog tijd besteden aan mijn familie. Wow, als ik daar nu aan terug denk, val ik bijna achterover. Wat een planning had ik! 


Ik begon met het principe: één feest per dag plannen en niet twee. Keuzes maken, Malu. Dat was prima, maar uiteraard nog lang niet genoeg. Vervolgens koos ik ervoor om één activiteit per dag (buiten het werk) te plannen. Dus niet meer sporten én een feestje, maar sporten óf een feestje. Dit was helaas ook niet voldoende voor mijn gevoel, dus ik besloot het principe ‘agenda’ volledig anders in te zetten: Plan eerst wat je leuk vindt en daarna pas de dingen die je moet doen. Dat hielp! En momenteel ben ik zo ver dat ik de allerleukste dingen niet eens meer in mijn agenda zet, want die vergeet ik toch niet. Heerlijk, overzicht!


Ontspullen

Vervolgens ben ik gaan kijken welke spullen ik allemaal om me heen had. Welke spullen vond ik oprecht mooi en waren ook nuttig voor mij? Ik heb ontzettend veel dingen weggebracht naar de kringloopwinkel en gegeven aan mensen die er blij van werden. Nu ben ik alleen nog omringd met spullen die mij verder helpen in het leven, spullen waar ik blij van word én waarmee ik nog een hele lange tijd vooruit kan. 


Mijn passie, visie en missie in kaart brengen

Doordat ik meer tijd voor mezelf aan het creëren was én steeds minder spullen over had, kwam ik erachter dat ik met het juiste omringd was. De spullen die over waren lieten zien wie ik als persoon ben, waar ik voor sta en wat ik mooi vind. Daaruit is ook MINIMAL·U ontstaan en leef ik mijn leven nu iedere dag passievol en met een heldere blik op de toekomst. Waar wil ik heen? Wat wil ik bereiken? Ik heb focus, geniet van iedere seconde die voorbij vliegt en weet wat mijn doelen zijn. 


Consuminderen

Mijn passie, visie en missie hebben veelal te maken met onze mooie wereld. Ik wil aan het einde van mijn leven kunnen zeggen dat ik mijn leven lang gereisd heb, culturen heb leren kennen en dat ik ten alle tijden ‘goed heb gedaan’ voor onze planeet. Deze visie heb ik ontdekt door te minimaliseren en pas ik nu toe bij het aanschaffen van producten. Ik ben bewust bezig met consuminderen; alleen het hoognodige kopen én de dingen waarvan ik weet dat ik ze een hele lange tijd zal gebruiken. Hierdoor houd ik me niet bezig met de consumptiemaatschappij, wordt mijn portemonnee heel erg blij en maak ik de wereld een betere plek.


De dingen die ik aangepast heb in mijn leven zijn allemaal gebaseerd op het minimalisme. Dat is mijn levensstijl. Dat is mijn oplossing om Burn-Outs en stress te voorkomen. 
27 keer bekeken

Contact

Wat leuk dat je contact met ons wilt opnemen! Waar kunnen wij je mee helpen?

Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier en dan komen we snel bij jou terug!

Liefs,

 

Team minimal•u

+31 6 37 655 887

© 2020 by Malu Laker

  • Black Instagram Icon
  • YouTube - Black Circle

Dankjewel!