Het plaatsen van content

VillaVermaire-06798.jpg

Voor het plaatsen van content zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt foto's of video's plaatsen, IGTV (Instagram Television), Instagram Live, Reels, Gidsen en stories. 

Maar zelfs binnen de 'gewone' foto's op jouw eigen profiel zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt de foto's in een vierkantje plaatsen, horizontaal of verticaal. Maar je kunt ook meerdere foto's plaatsen achter elkaar. Dat noemen ze een carrousel.  

In deze module gaan we deze stappen van a-z doorlopen en daarmee rekening houdend met de volgende onderwerpen:

 • De verschillen tussen de fotogrid, IGTV, Instagram Live, Reels en Stories

 • Het plaatsen van een enkele foto, een video en een carrousel

 • Wat het verschil is tussen een gewone video en IGTV

 • Hoe Instagram Live te gebruiken

 • Het schrijven van captions (teksten onder de foto)

 • Op welk tijdstip kan er het beste gepost worden

 • Het gebruik van hashtags

 • Hoe en waarom zou een persoon of locatie getagd moeten worden?

 • Het gebruik van een extern programma om foto's te plannen

Image by Boxed Water Is Better

A beautiful day begins with a beautiful mindset

6 manieren om content

te plaatsen

Er zijn vijf verschillende manieren om content te plaatsen. Je kunt gewoon een foto of een video plaatsen, een IGTV, Instagram live, reels of een Story. Zowel de foto/video, reels als de IGTV komen beiden in jouw profiel te staan in het overzicht (jouw eigen feed onder het fotogrid icoontje). Instagram live en stories kun je beide vinden op de homepagina. Dat is het huisje links onderaan. Instagram live is een manier om mensen mee te laten kijken met hetgeen jij aan het doen bent. IGTV is een manier om filmpjes te plaatsen die langer zijn dan een minuut. Instagram Reels zijn video's van 15-30 seconden. Een foto of een video is de basis van Instagram. Je kunt een foto plaatsen, maar ook meerdere. Maximaal 10 foto's. Dit noem je een carrousel. Alle video's die jij op Instagram plaatst die korter zijn dan een minuut, kunnen op de normale manier geplaatst worden. Langer dan een minuut wordt automatisch een IGTV. Over stories vertellen we meer in module vijf. En een nieuwe feature is Gidsen. Dit is een soort van blog waarin je veel informatie kwijt kunt.

Het beste tijdstip om te posten

Om erachter te komen wanneer je het beste kunt plaatsen dien je jezelf te verdiepen in jouw klant. Wat doet jouw klant op een dag? Werkt deze persoon overdag of werkt deze persoon in de avond of nacht? Is deze persoon actief of spendeert deze persoon veel tijd thuis? Op welk tijdstip is deze persoon hoogstwaarschijnlijk online? Wanneer je dit voor jezelf kunt invullen is het makkelijker om tijdstip te bepalen. Na een tijdje zou je ervaren of jouw tijdstip klopt. Varieer hiermee zodat je uiteindelijk weet op welk tijdstip jij het beste kunt plaatsen. Voordat je een foto of een video plaatst is het verstandig om zelf te connecten met mensen. Reageer, like en deel content zodat zij het zelfde bij jou zullen doen.

Captions (stukken tekst

onder de foto)

Captions (stukken tekst onder de foto): het schrijven van een bericht onder een foto kost even tijd. Het is belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt over wat je graag wil schrijven. Is het inspirerend, educatief, amuserend, motiverend of om te connecten? Op deze manier zou je veel reacties krijgen en ontstaat er vertrouwen in jouw business. De teksten hoeven niet lang te zijn, maar het is wel een aanrader. Instagram wil namelijk dat mensen zo lang mogelijk tijd besteden op het platform. Wanneer jij langere teksten plaatst, blijven mensen dus automatisch langer bij jou post hangen. Dit is trouwens ook een fijne manier om jezelf echt te laten zien. Wie ben je? Wat is jouw missie? Blijf vooral jezelf en kijk wat bij jou past.

Hashtags

Het is belangrijk om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ook met jouw post is dat mogelijk. Door anderen te taggen zullen zij eerder jouw post liken en misschien zelfs reageren. Je kunt ook gebruik maken van hashtags.  In totaal kun je 30 hashtags gebruiken. Belangrijk is dat je hierin varieert en dat je hashtags gebruikt die aansluiten bij jouw bericht. Je kunt in jouw notities verschillende hashtags opslaan en deze vaker gebruiken. Zorg ervoor dat je iedere keer dus andere hashtags gebruikt. 

Instagram live

Instagram live kun je aanzetten door een story te plaatsen. Dit doe je op de home pagina bij het cameraicoontje links bovenin. Je ziet dan onderin onderin verschillende mogelijkheden. Helemaal links staat live. Als je daarop klikt kun je gaan filmen waar je mee bezig bent. Jouw volgers krijgen dan een bericht dat jij live gaat. Dit is leuk wanneer je bijvoorbeeld je werk wilt laten zien/uitleggen of wanneer je bijvoorbeeld een concert bijwoont.

Locaties taggen

In de post is het verstandig om ook locaties te taggen. Dit zorgt ervoor dat je op meerdere plekken zichtbaar bent. Klik maar eens op een locatie en zie wat er gebeurt. Dit plaatsen van een locatie doe je links bovenin bij het klaarmaken van jouw bericht.

Posts vooruit plannen met Later

Er is een mogelijkheid om jouw post vooruit te plannen. Zelf doen wij dat in het programma LATER. Op deze manier hoef je echt niet zelf over na te denken en kun je een moment pakken om meerdere berichten tegenlijk in te plannen. Dit programma is is gratis, maar er is ook een betaalde versie mogelijk.

Instagram Reels

Wat zijn Reels precies?

Reels zijn 15-30 seconden muziekclips. Het gaat om de fun & creativiteit die je erin gooit. Op dit moment is deze feature beschikbaar in zo'n 50 landen. Je kunt deze reels delen via je stories, Instagram feed én het aparte Reels tabblad in je account. 

Op de zoekpagina staan de reels bovenaan. Je kunt daar gericht naar deze filmpjes zoeken én, zoals bij de foto's,  zullen hier video's verschijnen naar jouw interesse. Omdat het algoritme nog niet volledig aangescherpt is, verschijnen er ook reels van accounts die je volgt en reels uit jouw omgeving. 

Sommige reels hebben de titel 'featured' erbij staan. Mocht het zo zijn dat jouw reel in de spotlight komt te staan, ontvang jij daarover een bericht. 

Instagram werkt eraan om de reelsknop ook aan de balk onderaan de app toe te voegen. 

Hoe maak je je eerste Reel?

1) Reels kunnen gemaakt worden via Instagram stories. Onderaan zie je 'Live', 'stories' en 'reels' staan. 

2) Vanuit dit scherm kun je je muziek uitzoeken voor je filmpje via het audio icoontje. Via het play icoontje kun je de snelheid bepalen. Je kunt nu ook kiezen voor een 15 of 30 seconden filmpje. Dit doe je door op de 15 seconden te klikken aan de linkerkant. 

3) Per 'clipje' kun je een duur selecteren tussen de 0,1 en 15 seconden bij het timer icoontje. Ook kun je een countdown instellen voordat het opnemen begint. Die doe je door tussen de 3-10 seconden in te vullen bij 'aftellen' in het timer icoontje.

4) Je kunt ook effecten, oftewel filters, toevoegen aan je Reel. Dit doe je bij effecten. Als het goed is heb je daar al een aantal filters opgeslagen staan. 

5) Je kunt een filmpje opnemen door op de recordknop te drukken of een video vanuit je filmrol te uploaden. Bij de tweede keuze kun je geen filters toepassen. 

6) Wanneer je een video wilt trimmen of verwijderen, klik dan op het linkse pijltje naast de opnameknop. Daar kun je dan de clips terug zien. 

7) Wanneer je klaar bent, kun je linksboven de omslagfoto aanpassen. Zowel een opnameshot uit de clip of een eigen foto uit je foto-album op je telefoon. 

8) Gefeliciteerd! Het is tijd om je eerste Reel te plaatsen! Je kunt 'm toevoegen aan je stories, je feed of alleen in je Reeloverzicht. 

Waarom zou je Reels inzetten voor jouw business?

Persoonlijk vind ik een van de meest fantastische dingen aan Reels dat het lekker menselijk en minder picture-perfect is. Jouw volgers kunnen de fun in jou ontdekken. Dit kan geweldig zijn voor het bouwen van goede relaties.

Daarnaast leren meer mensen je kennen, want Reels komen ook voorbij op de explorers page (zoekpagina).

Je kunt je creativiteit volledig kwijt in Reels. Zo kun je makkelijk een educatieve clip maken of je product op verschillende manieren laten zien. 

Nu we nog niet precies weten hoe het algoritme werkt, kun je er maar beter veel gebruik van maken. ;)

Instagram Gidsen. Waarom zou je hier gebruik van maken? 

Gidsen zijn een nieuwe manier om makkelijk informatie te delen in een mooi format. Je kunt kiezen uit plaatsen, producten (alleen als er producten in de Instagram shop staan) en posts. In mijn ogen super handig om relevante informatie te delen. Je kunt namelijk teksten erbij typen zodat het een verhaal wordt. Zoals een blog dus. 

Jouw volgers kunnen jou dus beter leren kennen door de plaatsen die jij aanbeveelt, de producten die jij gebruikt en je kunt extra context aanleveren door een verhaal te maken op basis van jouw posts. 

Hieronder kun je een aantal ideeën vinden waarmee je aan de slag kunt gaan:

 • Het delen van jouw favoriete koffietentjes, winkels, restaurants, musea, bibliotheken, pretparken, vakantiebestemmingen, hotels, airbnb's, bed & breakfasts. Zorg er altijd voor dat je de Gids dan ook deelt in jouw stories en de locaties tagt. Zij zullen dit zo leuk vinden dat ze jou zullen reposten (alleen als je een openbaar account hebt). Daarnaast geef je iets van jezelf weg. Je laat zien waar jij van houdt, waar je je prettig voelt en waar je energie van krijgt. Jouw volgers zullen hier op aanhaken, omdat ze die plek kennen of ook op hun favorietenlijstje hebben staan.

Gedrukte Instagram-foto's
Image by Beazy

 • Het delen van jouw eigen producten. Verkoop jij een fysiek product en heb jij een instagram shop? Dan is dit dé perfecte manier om extra uitleg te geven bij dit product. Je kunt veel meer info kwijt in deze guide dan in een bericht. Plus dat de guides altijd bovenaan blijven staan. Jouw posts verdwijnen op den duur. 
  Verkoop je geen eigen product? Dan is dit ook een hele mooie feature om producten te promoten waar jij 100% achter staat. Bijvoorbeeld zero waste badkamerproducten. Je kunt dan een hele lijst maken met dingen die je zelf gebruikt. Je promoot er een ander bedrijf mee én je laat zien wat jouw kernwaarden zijn. Vergeet ook hierbij de bedrijven niet te taggen voor meer zichtbaarheid in de stories.

   

 • Met de laatste optie heb je de mogelijkheid om jouw eigen posts nog eens naar voren te halen en daarbij inspirerende, motiverende, grappige of leerzame teksten te schrijven.  Dit zorgt er weer voor dat mensen je beter leren kennen, jouw denkwijze leren begrijpen, jouw humor waarderen en van jou leren. Door gidsen goed in te zetten en een duidelijke intentie te hebben, kun jij hiermee ervoor zorgen dat mensen overgaan op een verkoop. Stel je van te voren de volgende vragen:

  1) Wil ik deze tekst informatief, educatief, amuserend of motiverend schrijven?

  2) Welke vervolgstap wil ik dat mijn lezers nemen? Is dat naar mijn website gaan? Is dat een gratis product/service uitproberen? Is dat een aankoop doen? 


  Durf te geven! Veel te geven. Zodat mensen al geïnspireerd zijn en dankbaar voor alles wat ze al van je krijgen. Zij zullen daarna eerder geneigd zijn om van je te kopen.

Let's do this

1. Bedenk 3 onderwerpen waarover jij de mensen wilt informeren. Ga aan de slag met het schrijven van teksten binnen deze 3 onderwerpen. Houd je bij die 3 onderwerpen zodat mensen gewend raken aan jouw manier van schrijven én de onderwerpen waarover zij willen leren.

2. Maak een gratis account aan op Later.com

 

3. Kies hoe vaak per week je een post wil plaatsen. Een aantal factoren zijn hierbij belangrijk: heb je goede foto's die bij elkaar passen en waarmee je even vooruit kunt?

Image by Windows

Heb je genoeg inspiratie voor meerdere posts per week? Ons voorstel is om te beginnen met 2 a 3 posts per week.

4. Kies hoe laat jouw posts online komen. Denk hierbij aan jouw doelgroep. Wanneer is jouw ideale klant het meest actief?

5. Neem de tijd om goede foto's in Later te zetten en begin met plannen. Plak de bijpassende teksten van oefening 1 erbij, zet 30 hashtags in het 'eerste reactie/first comment-gedeelte' en tag de juiste personen en de locatie. 

6. Zorg ervoor dat LATER jou een melding stuurt of laat LATER de foto's automatisch plaatsen.