Hoe werkt het algoritme in jouw voordeel?

Het algoritme van Instagram is voor velen een ingewikkeld stuk. Het verandert de hele tijd en het zorgt voor minder zichtbaarheid. Dit klopt, echter zit er een goede reden achter die ook voor jou belangrijk is. Het systeem lost namelijk een groot probleem op: nep accounts. Juist datgene waar jij niks mee te maken wilt hebben. Hoe je ervoor kunt zorgen dat Instagram jou als 'echt' blijft zien en jou voorrang geeft? Dat leer je in deze module. 

 

Je leert: 

 

 • Waarom Instagram een algoritme heeft

 • Wat de do's zijn 

 • Wat de don't zijn

 • Hoe je nepaccounts herkent en wat je hiermee kunt doen

 • Hoe je in de zoekfunctie verschijnt

Instagram laat niet meer iedereen zien. In het begin was dat wel zo. Dan kwam iedereen in chronologische volgorde naar voren. Ze hebben dit aangepast, omdat het anders erg saai werd en ze geen geld ermee konden verdienen, dus het was dus nodig om dit aan te passen. Instagram is super goed in het voorspellen van interesses bij mensen. De foto’s naar interesse komen het eerst naar voren. Het algoritme bepaalt dus wie wat ziet door allerlei regels die ze samengesteld hebben op de achtergrond. 

Wanneer jij niet weet hoe jij het algoritme voor je kunt laten werken, word je hoogstwaarschijnlijk maar door een klein deel van jouw volgers gezien.

Onderstaande samenvatting laat zien welke accounts het meest naar voren komen:

 1. Engagement -  Hoe populair de post is

 2. Relevancy -  De type accounts waarmee jij interactie hebt (bijvoorbeeld: Wanneer jij veel babyfoto’s leuk vindt, krijg je meer babyfoto’s te zien)

 3. Relationships -  De accounts waarmee jij regelmatig communiceert

 4. Timeliness -  Hoe recent de posts zijn

 5. Profile Searches -  De accounts die jij regelmatig opzoekt

 6. Shares & Saves -  De accounts die jij wilt delen met vrienden en posts die  jij opslaat voor later. 

 7. Time spent -  Hoe lang jij besteedt aan de content van een account (hoe lang kijk jij naar een post?)

Image by Yoav Hornung

al•go•rithm

(noun)

a word used by programmers when they do not want to explain what they did.

Daarnaast heeft Instagram het algoritme om ervoor te zorgen dat het platform op de juiste manier gebruikt wordt. Helaas is het zo dat er heel veel nep accounts aangemaakt werden. Instagram is hierdoor strengere regels op gaan stellen die het algoritme veranderd hebben. Dan is er nog een andere reden, namelijk dat het platform overgenomen is door Facebook en zij hebben een bepaald verdienmodel erachter zitten. Als je eenmaal goed op weg bent met Instagram, ziet op een gegeven moment nog maar 5% van jouw volgers jouw posts voorbij komen. Zo kan Facebook (eigenaar van Instagram) meer geld vangen met promoties. Ze willen dus graag dat jij geld gaat spenderen.

Om ervoor te zorgen dat Instagram jou blijft zien als een echt account en dat jij gezien wordt door je publiek, zijn er dingen die je vooral niet en vooral wel kan doen. Instagram herkent nep accounts aan hun acties. Deze zijn namelijk computergestuurd en kunnen dus veel sneller handelen dan dat mensen dat kunnen. Er zijn verschillende apps waarmee je aan een stuk heel veel foto's kunt liken. Instagram ziet dat als een bot. Schaf daarom nooit zo'n app aan, want dat zorgt ervoor dat je minder zichtbaar wordt. Instagram laat je dan minder naar voren komen. Belangrijk is dat je alles zo natuurlijk mogelijk doet. Volg of verwijder daarom nooit meer dan 25 accounts in één keer. Als je Foto's liket geldt hetzelfde.

Ook belangrijk is het plaatsen van reacties. Instagram denk dat jij een computer bent als je telkens met minder dan vier woorden reageert. Ik kan me voorstellen dat je graag alleen een hartje of een smiley plaatst, maar houd er rekening mee dat het belangrijk is om af en toe ook volledige zinnen te plaatsen. Dit zorgt er automatisch ook voor dat je een betere connectie krijgt met de andere accounts. Dit zorgt voor interactie en interactie zorgt voor engagement en engagement zorgt voor aankopen.

Zelf wil je uiteraard ook geen nepaccounts die jou volgen. Ik kan me voorstellen dat je graag veel volgers wil, maar de kwaliteit tijd gaat boven de kwantiteit. Het is namelijk zo dat nep accounts ervoor zorgen dat jij minder zichtbaar bent bij de echte accounts. Dit komt omdat zij vaak heel veel accounts volgen en daardoor zou jij niet verschijnen in hun profiel. Jij wil alleen verschijnen in de profielen van jouw potentiële klanten. Aangezien maar een klein percentage van jouw volgers werkelijk jouw post voorbij zien komen, is het niet fijn wanneer dit alleen de nepaccounts zijn. Je herkent deze  aan de hoeveelheid mensen waardoor zij gevolgd worden en hoeveel mensen zij zelf volgen (meestal meer dan 1000). Ook kun je kijken naar de posts die zij plaatsen. Is deze informatie recentelijk geplaatst? Is deze informatie relevant?

Krijgt deze post echte reacties? Wat staat er in de link op de pagina? Wat staat er in de bio? Wat is hun accountnaam? Allemaal manieren om een nepaccounts te herkennen. Deze accounts kun je het beste verwijderen. Dit doe je door naar je volgerslijst te gaan, het account op te zoeken en op verwijderen te klikken. Ben niet bang om minder volgers te hebben. Het gaat erom dat je de juiste volgers hebt en waarvan je zeker weet dat zij over zullen gaan op een aankoop of dat zij  jouw content verder zullen delen, omdat ze het inspirerend, educatief, motiverend of grappig vinden.

 

Hoe verschijn je in de spotlight? Het doel is om in de zoekfunctie terecht te komen. Dat is het kleine vergrootglas onder in jouw profiel. Daar staan allerlei foto's bij elkaar die jij waarschijnlijk interessant vindt. Het is ontzettend belangrijk om daar tussen te komen. Mensen die jouw product of service willen aanschaffen zullen jou daar vinden. Hoe kom je daar terecht? Daarvoor hebben wij tips & tricks:

Image by Alina Shchurova

Hoe verschijn je in de spotlight?

Niche

Blijf binnen je niche. Het doel van Instagram is ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk op het platform blijven hangen. Daarom zie jij in de Explorer pagina dingen die jij interessant vindt. Mensen die geïnteresseerd zijn in reizen zullen voornamelijk reisfoto's zien. Zit jij ook in de reisbranche? Dan herkent Instagram dat en zul jij tussen die reisfoto's komen te staan. Blijft dus altijd bij jou niche; like foto's die te maken hebben met jouw services, reageer erop op en plaats alleen content die daarmee te maken heeft.

Geotag

Gebruik de juiste Geotag (de locatie boven je foto). Wanneer je voor de de Eiffeltoren staat heb je de juiste locatie nodig. Ook dit zorgt voor goede interactie en een grotere kans om in de zoekfunctie terecht te komen.

Deel jouw post in jouw story

Deel jouw foto in jouw story. Niet iedereen ziet jouw bericht voorbijkomen, maar ze zullen wel de berichten in jouw story zien. Laat daarom weten dat je een nieuwe post hebt, maar laat nog niet alles zien. Dan hebben mensen geen reden meer om terug te komen naar jouw post. Hoe je dit doet? Ga naar je laatste post > Klik op het vliegertje linksonder en klik op 'toevoegen aan mijn verhaal'. 

Kwalitatieve content

Gebruik alleen kwalitatieve content. Alleen op die manier kom je terecht in de zoekfunctie. Content is king. 

Welke post scoort hoog?

Spiek bij accounts binnen jouw niche en kijk welke post hoog scoren bij het publiek.

Communicatie

Echte communicatie is het meest belangrijke. Instagram kijkt naar de interactie op jouw post. Krijg je veel likes en reacties? Dan zal Instagram jouw post aan meerdere mensen laten zien. Berichten met veel likes en reacties worden voornamelijk gezien door jouw eigen volgers. Post die ook opgeslagen worden door jouw volgers hebben een grotere kans om in de zoekfunctie terecht te komen. Denk eens na over wat voor content jouw publiek zou willen opslaan.

Call to action

Gebruik een call to action. Geef de mensen een reden om te reageren, liken of delen door een gerichte actie te plaatsen in jouw bericht. Bijvoorbeeld: ''tag hieronder drie vrienden die dit echt moeten zien''.

Communiceren

Connect met mensen terug als iemand een bericht heeft geplaatst of een privébericht heeft gestuurd.  Mensen vinden het leuk om in contact te zijn met mensen die ook werkelijk met hun communiceren. 

Hashtags

Gebruik de juiste hashtags. Mensen denken dat Instagram jou negeert wanneer je alle 30 hashtags gebruikt. Dit is niet waar. Zorg er alleen wel voor dat je de juiste hashtags gebruikt. Iemand die zoekt op mooie auto's zal niet een foto van een hond leuk vinden. Een tip om het allemaal overzichtelijk en strak te houden is om de # in de eerste reactie te plaatsen. Daarnaast is het een aanrader om alleen hashtags te gebruiken met minder dan 1 miljoen berichten. De competitie is te hoog en je verdwijnt met jouw foto als een speld in een hooiberg. Zonde dus. 

Pakkende teksten

Trigger emotie door pakkende teksten te schrijven. Zorg ervoor dat mensen hierbij een langere tekst te lezen hebben, zodat ze meer tijd aan jouw content spenderen.

Tijdsduur

Zorg ervoor dat mensen voor een langere tijd naar jouw post kijken. Het gaat hierbij niet alleen om de reacties, likes, saves en shares, maar ook de tijd die de persoon naar de post kijkt en of deze persoon inzoomt op jouw foto. De carroussel is hier ook een goed voorbeeld van. Mensen scrollen dan van de een naar de andere foto. Dat kost al extra tijd en zorgt dus voor een langere tijd dat ze stilstaan bij jouw post.

Tijdstip

Post op het moment dat de meeste volgers online zijn. Wanneer je een business account hebt, is dit makkelijk te zien in jouw profiel bij de statistieken. Heb je geen business account? Google dan: ''wanneer kan ik het beste posten op Instagram?'' En je vindt verschillende artikelen die jou de beste tijden geven.

Let's do this

1. Ga naar de zoekfunctie in Instagram en typ bovenin woorden die met jouw service te maken hebben. Scroll door de resultaten heen en volg de accounts die dezelfde service hebben. Probeer hierbij goed te kijken naar de accounts die jou aanspreken. Zien hun foto's er strak en professioneel uit? Hebben ze een goede omschrijving in de bio? En hebben ze een goede interactie met hun publiek? Als de antwoorden 'nee' zijn, kun je het profiel overslaan.

2. Binnen de accounts die je nu volgt ga je op zoek naar posts die goed scoren bij hen. Wat voor soort teksten zorgen voor veel reacties? Welke foto's worden het meeste leuk gevonden? Welke hashtags gebruiken ze? 

3. Ga op zoek naar 'call to actions' in de teksten onder foto's. Een voorbeeld hiervan is: 'tag drie mensen die dit moeten lezen' of 'wat is jouw favoriete kleur? Laat het ons weten in een reactie hieronder.' Noteer een lijst met call to actions en sla deze op in de notities van je telefoon. Zo kun je er altijd bij om inspiratie op te doen per nieuwe foto die je gaat plaatsen.

4. Oefen met communiceren door reacties te plaatsen onder foto's die jij interessant vindt. Het is belangrijk dat je meer dan 4 woorden gebruikt. Een icoontje alleen kan ervoor zorgen dat Instagram je als nepaccount gaat zien. Laat 10 reacties achter en zie wat er gebeurt. 

5. Bedenk redenen voor mensen om langer naar jouw post te kijken, met jou te communiceren, jouw profiel op te slaan of te delen met vrienden, jouw posts te delen en reacties achter te laten. Als je dat onder de knie krijgt, gaat Instagram jou veel credits geven.